Reklama
Składniki:

- 60 dag śliwek
- 20 dag masła
- szklanka maku
- szklanka cukru
- szklanka mąki
- 4 jajka
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- masło i bułka tarta do foremki

Reklama
Przygotowanie:

1. W garnuszku zagotuj masło z makiem i cukrem. Ostudź. Następnie dodaj jajka oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Zmiksuj na gładkie ciasto. Foremkę wysmaruj masłem i obsyp bułką tartą. Nałóż ciasto, wyrównaj powierzchnię.

Reklama

2. Śliwki opłucz, osusz, usuń pestki, pokrój w ćwiartki, rozłóż na cieście. Piecz godzinę w temperaturze 200 stopni, następnie zmniejsz temperaturę do 180 stopni i piecz ciasto jeszcze 20 minut.

Reklama
Reklama
Reklama