Reklama
Składniki:

- 2 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- szklanka mąki
- 1/4 szklanki soku ananasowego
- 1/4 szklanki oleju
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Reklama

Krem:
- szklanka śmietany kremówki
- 2 tabliczki białej czekolady
- 1/2 opakowania wiórków kokosowych (5 dag)
- 3 łyżki likieru kokosowego

Dodatkowo:
- 1/2 szklanki soku z ananasa
- puszka brzoskwiń
- łyżeczka żelatyny
- kilka ciasteczek kokosowych

Przygotowanie:

1. Jajka utrzyj z cukrem, dosyp mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, wlej sok oraz olej. Wymieszaj. Wylej do foremki 25 x 19 cm,
wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Piecz 25 minut w temp. 190 st. na mocno złoty kolor. Lekko ostudź na kratce.

2. Śmietanę ubij na sztywno. Czekoladę połam, rozpuść na parze, ostudź. Jeszcze płynną dodaj do śmietany, wymieszaj. Dosyp wiórki kokosowe, wlej likier kokosowy.

3. Chłodne ciasto nasącz sokiem ananasowym, posmaruj kremem kokosowym.

Reklama

4. Brzoskwinie osącz, pokrój na ćwiartki, ułóż na kremie. Żelatynę namocz w 3/4 szklanki zalewy z brzoskwiń. Rozpuść na parze. Gęstniejącą galaretką kilkakrotnie posmaruj owoce. Przed podaniem ciasto udekoruj ciasteczkami kokosowymi.

Reklama
Reklama
Reklama