Reklama
Składniki:

1/3 kostki miękkiego masła,
5 łyżek cukru,
2 żółtka,
2 jajka,
1 szklanka mąki,
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
szczypta soli,
2 białka,
4 łyżki cukru pudru do posypania.

Reklama

Mus:
1 szklanka wiśni z kompotu,
4 gruszki,
0.75 litra wody,
0,75 szklanki cukru,
0,5 łyżki imbiru,
4 goździki,
sok z jednej pomarańczy.

Przygotowanie:
Reklama

Cukier utrzeć z masłem i żółtkami. Wymieszać z mąkami i proszkiem. Z białek ubić pianę. Nie przerywając ubijania, wsypywac cukier. Wymieszać z ciastem. Na dnie natłuszczonej blachy ułożyć owoce. Piec w temp. 200 st. C przez 50 minut. Delikatnie ostudzić. Oprószyć cukrem pudrem. Polać musem: zagotować wodę z cukrem, imbirem, goździkami i sokiem pomarańczowym. Włożyć połówki obranych gruszek. Gotować 5 minut. Odsączyć. Do wody, w której gotowały się gruszki, wsypać pół kilo wiśni odsączonych z kompotu. Gotować 20 minut. Usunąć goździki. Zmiksować.

Reklama
Reklama
Reklama