Reklama
Składniki:

Na ciasto:
- 4 jajka
- 20 dag cukru pudru
- 15 dag mąki

Reklama

Na masę:
- 1 kg miąższu dyni
- 15 dag cukru
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 3–4 zmielone goździki
- sól

Do dekoracji:
- 1 szklanka bitej śmietany
- polewa czekoladowa

Przygotowanie:

1. Żółtka utrzyj z cukrem pudrem na parze. Białka ubij na sztywną pianę. Dodaj do masy żółtkowej razem z przesianą mąką, delikatnie wymieszaj. Ciasto przełóż do prostokątnej formy. Piecz ok. 30 min w 190 st. C.

2. Na nadzienie miąższ dyni pokrój w kostkę. Włóż do garnka, podlej odrobiną wody. Gotuj, aż zacznie się rozpadać. Dodaj cukier i przyprawy, gotuj jeszcze 5 min, ostudź.

Reklama

3. Masę dyniową wyłóż na biszkopt. Posmaruj bitą śmietaną, udekoruj polewą.

Reklama
Reklama
Reklama