Placek dyniowy na biszkopcie z bitą śmietaną
Ciasto jest najpyszniejsze, gdy zostanie dobrze schłodzone

Przygotowanie 50 min * pieczenie 30 min * 1 porcja – ok. 180 kcal
Składniki na 16 porcji:
Na ciasto:
- 4 jajka
- 20 dag cukru pudru
- 15 dag mąki
Na masę:
- 1 kg miąższu dyni
- 15 dag cukru
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 3–4 zmielone goździki
- sól
Do dekoracji:
- 1 szklanka bitej śmietany
- polewa czekoladowa
Sposób wykonania:
1. Żółtka utrzyj z cukrem pudrem na parze. Białka ubij na sztywną pianę. Dodaj do masy żółtkowej razem z przesianą mąką, delikatnie wymieszaj. Ciasto przełóż do prostokątnej formy. Piecz ok. 30 min w 190 st. C.
2. Na nadzienie miąższ dyni pokrój w kostkę. Włóż do garnka, podlej odrobiną wody. Gotuj, aż zacznie się rozpadać. Dodaj cukier i przyprawy, gotuj jeszcze 5 min, ostudź.
3. Masę dyniową wyłóż na biszkopt. Posmaruj bitą śmietaną, udekoruj polewą.