Reklama
Składniki:

- 50 dag mąki
- 3 dag drożdży
- 1 szklanka mleka
- 3 jajka
- 10 dag cukru
- 5 dag masła
- 75 dag śliwek węgierek

Reklama

Na kruszonkę:
- po 10 dag masła, mąki i cukru

Przygotowanie:

1. Drożdże wkrusz do ciepłego mleka, dodaj łyżkę mąki i cukru, rozmieszaj, odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

2. Jajka ubij z cukrem, dodaj do mąki razem z rozczynem, zagnieć ciasto. Dodaj roztopione masło, zagniataj, aż ciasto zacznie odstawać od dłoni. Uformuj z niego kulę, oprósz mąką, przykryj ściereczką, odstaw do wyrośnięcia.

3. Śliwki umyj, osusz, przekrawaj na pół, usuń pestki.

4. Ciasto rozwałkuj, wyłóż nim dużą, prostokątną formę. Na wierzchu ułóż owoce, odstaw do wyrośnięcia.

Reklama

5. Na kruszonkę: z masła, mąki i cukru zagnieć ciasto, pokrusz je w palcach, posyp placek ze śliwkami. Piecz ok. 50 min w 190 st. C.

Reklama
Reklama
Reklama