Reklama
Składniki:

pół kilo mąki,
70 dag śliwek,
10 dag masła,
15 dag cukru,
szklanka mleka,
4 dag drożdży,
4 żółtka,
szczypta soli,
łyeczka cukru waniliowego.

Reklama
Przygotowanie:

Rozetrzeć drożdże z łyżką cukru i ciepłym mlekiem. Dodać 1/3 mąki. Wymieszać Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Utrzeć żółtka z cukrem. Kiedy rozczyn podwoi objętość, wlać żółtka. Wsypać mąkę, sól i cukier waniliowy. Wyrobić ciasto. Odstawić do wyrośnięcia. Wysmarować tłuszczem blachę. Wypełnić ciastem. Umyć śliwki, wydrylowaćc. Ułożyć na cieście, lekko wgniatając. Piec w temp. 200 st. C przez 50 minut.

Reklama
Reklama
Reklama