Reklama
Składniki:

- 40 dag mąki
- 4 dag drożdży
- 1 szklanka mleka
- 15 dag cukru
- 10 dag masła
- 4 żółtka
- sól

Reklama

Na obłożenie:
- 50 dag jagód
- 1 torebka cukru waniliowego
- 3 łyżki tartej bułki

Na kruszonkę:
- 10 dag cukru
- 10 dag masła
- 10 dag mąki

Przygotowanie:

1. Drożdże rozetrzyj z 1 łyżką cukru. Wymieszaj z ciepłym mlekiem i 3 łyżkami mąki. Rozczyn odstaw do wyrośnięcia. Do miski przesiej mąkę ze szczyptą soli. Dodaj wyrośnięty rozczyn i żółtka utarte z cukrem. Wyrób ciasto. Wlej stopione i ostudzone masło. Ponownie wyrób ciasto i odstaw do wyrośnięcia.

2. Jagody przebierz, opłucz, osącz i wymieszaj z tartą bułką oraz cukrem waniliowym.

3. Blachę wysmaruj tłuszczem i oprósz mąką. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na placek grubości około 2 cm i rozłóż na blasze, formując wyższe brzegi.

Reklama

4. Na środek placka wsyp jagody. Składniki kruszonki posiekaj nożem, zagnieć z nich ciasto i zetrzyj na tarce z dużymi otworami wprost na jagody. Piecz w temp. 180 stopni około 45 minut.

Reklama
Reklama
Reklama