Reklama
Ilość kalorii: 290
Czas przygotowania: 80 min
Ilość porcji: 8
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
  • szklanka mąki (170 g)
  • szklanka orzechów włoskich (150 g)
  • 12,5 dag masła
  • 2 łyżki cukru (30 g)
  • 250 ml śmietanki 30%
  • łyżka żelatyny (10 g)
Reklama

Na masę budyniową:

  • 4 szklanki mleka
  • 2 budynie waniliowe
  • 2 budynie czekoladowe

Na masę śmietanową:

  • 250 ml śmietanki 30%
  • łyżka cukru pudru
  • łyżka żelatyny (10 g)

Na wierzch:

  • 100 g tartej czekolady
  • 50 g posiekanych orzechów włoskich
Przygotowanie:

Zobacz przepis na placek czekoladowo-śmietankowy! Ten budyniowy przekładaniec nie jest trudny w przygotowaniu!

  1. W misce wymieszaj mąkę, orzechy, rozpuszczone masło i cukier.
  2. Masę przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia i ugnieć. Piecz przez mniej więcej 20 minut w 190 stopniach C na złoty kolor.
  3. Odstaw do ostygnięcia.

Rolada ptysiowa z kremem karpatkowym

  1. Żelatynę zalej odrobiną zimnej wody i odstaw.
  2. Gdy napęcznieje, wlej trochę śmietanki i podgrzej, aby się rozpuściła.
  3. Pozostałą śmietankę ubij na sztywno.
  4. Ser utrzyj z cukrem pudrem i wymieszaj z rozpuszczoną żelatyną oraz ubitą śmietanką.
  5. Masę serową przełóż na upieczony spód.
  6. Ciasto odstaw do lodówki.
  7. Ugotuj budyń waniliowy i oddzielnie czekoladowy zgodnie z przepisem na opakowaniu, ale w połowie podanej w instrukcji ilości mleka.

Rolada z galaretką i kremową masą

Reklama
  1. Przestudź, mieszając od czasu do czasu.
  2. Na ciasto wyłóż najpierw ciemny, potem jasny budyń.
  3. Na masy budyniowe wyłóż bitą śmietanę.
  4. Całość posyp tartą czekoladą i posiekanymi orzeszkami. Odstaw do lodówki.
Reklama
Reklama
Reklama