Reklama
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
  • 25 dag mąki
  • 5 dag cukru
  • 2 żółtka
  • 15 dag kremówki
  • 3 łyżki mleka
Reklama

Na obłożenie:

  • 12,5 dag masła
  • 15 dag cukru
  • łyżeczka cynamonu
  • 20 dag nieobranych ze skórki migdałów (mogą być też włoskie orzechy)
  • 10 dag biszkoptów
  • 3 jajka
Przygotowanie:

Zobacz przepis na placek cynamonowy!

  1. Z podanych składników zagnieć ciasto.
  2. Odstaw do lodówki na 1 godzinę.
  3. Migdały zmiel.
  4. Wymieszaj z cynamonem.
  5. Masło utrzyj z połową cukru, żółtkami, dodaj migdały i pokruszone biszkopty.
  6. Białka ubij na sztywno z resztą cukru.
  7. Delikatnie połącz z masą orzechową.
  8. Średnią prostokątną foremkę wyłóż papierem do pieczenia.
  9. Ciasto rozwałkuj i przełóż do foremki.
  10. Rozłóż na nim masę.
  11. Wyrównaj powierzchnię i piecz 45 minut w temperaturze 190°C.
  12. Ciasto podawaj letnie lub dobrze schłodzone.
Reklama

Zobacz inne przepisy na ciasta:

Sernik wiedeński - przepis
Ciasto herbatnikowe bez pieczenia - przepis
Ciasto Bawole Oczy - przepis

Reklama
Reklama
Reklama