Reklama
Czas przygotowania: 120 min
Stopień trudności: Średnie
Składniki:

0,5 kg mąki,
35 dag cukru,
25 dag masła,
4 jajka,
pół szklanki śmietany,
1 paczka proszku do pieczenia,
1 paczka cukru waniliowego,
3 łyżki kakao.

Reklama
Przygotowanie:

Podgrzać masło tak, żeby miało konsystencję śmietany. Wsypać 3/4 cukru, cały cukier waniliowy, mąkę z proszkiem do pieczenia. Wlać żółtko. Wyrobić ciasto. Z białek ubić pianę. Wymieszać z ciastem. Podzielić na pół. Do jednej części wsypać kakao. Formę wysmarować tłuszczem. Wylepić jasnym ciastem, na którym ułożyć ciemne ciasto. Piec 90 minut. Z reszty cukru i wody przygotować lukier. Posmarować ciasto po upieczeniu.

Reklama
Reklama
Reklama