Reklama
Składniki:

2 szklanki mąki kukurydzianej,
1 szklanka mąki ziemniaczanej,
7 jaj,
1 kostka masła,
1 i 1/2 łyżeczki sody,
5 łyżek cukru (do ciasta) + 1 szklanka cukru (do piany),
cukier wanilinowy zwany waniliowym,
40 dag dżemu z czarnej porzeczki,
15 dag orzechów włoskich,
1 kisiel.

Reklama
Przygotowanie:

Mąkę, żółtka, cukier, proszek do pieczenia i masło zagnieść. Podzielić na dwie części - wielkości 3/4 i 1/4. Zamrozić. Na wysmarowaną tłuszczem blaszkę zetrzeć większą część zamrożonego ciasta. Na ciasto wyłożyć dżem i pokruszone orzechy włoskie. Z białek i cukru ubić pianę, pod koniec ubijania dodać kisiel. Pianę wyłożyć na ciasto, posypać utartym małym kawałkiem ciasta. Piec ok. 30-40 min w temperaturze 220 stopni.

Reklama
Reklama
Reklama