Reklama
Składniki:

- 4 jabłka
- pół cytryny
- 10 dag rodzynek
- 10 dag orzechów włoskich
- 4 jajka
- 15 dag cukru
- 150 ml oleju
- 35 dag mąki
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- masło i tarta bułka do formy
- lukier

Reklama
Przygotowanie:

Jabłka umyć, obrać, pokroić na cząstki, usunąć gniazda nasienne, pokroić na kawałki. Skropić sokiem z cytryny. Rodzynki opłukać, namoczyć w ciepłej wodzie, orzechy posiekać. Jajka ubić z curkem, dodać olej, mąkę, proszek do pieczenia i cynamon, zmiksować. Ciasto wymieszać z orzechami, jabłkami i osączonymi rodzynkami. Wąską, podłużną foremkę natłuścić masłem i posypać tartą bułką. Przełożyć do niej ciasto, nożem posmarowanym olejem naciąć je wzdłuż, wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190ºC i piec ok. godziny. Przestudzone ciasto ozdobić lukrem i orzechami.

Reklama

Ciasto będzie miało wyraźniejszy smak, jeśli dodasz do niego 2-3 łyżeczki kakao. Bardziej wyrośnie, gdy oprócz proszku do pieczenia dosypiesz łyżeczkę sody oczyszczonej.

Reklama
Reklama
Reklama