Piernik z polewą miętową
Piernik z polewą miętową
Opublikowano: 28.03.2008, 00:00
Reklama
Czas przygotowania: 60
Stopień trudności: Średnie
Składniki:
35 dag mąki pszennej,
35 dag cukru,
2 jajka,
pół kostki masła,
13 dag czekolady,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1 łyżeczka cynamonu,
pół łyżeczki gałki muszkatołowej,
1 łyżeczka zmielonych goździki,
1 szklanka cukru,
2 łyżki likieru miętowego.
Reklama
Przygotowanie:
Zetrzeć czekoladę na tarce. Utrzeć masło na pianę. Dodać cukier, mąkę, proszek do pieczenia, jajka, przyprawy korzennę i czekoladę. Wyrobić ciasto. Wysmarować tłuszczem blaszkę. Przełożyć ciasto. Piec w temp. 180 st. C przez dwadzieścia minut.
Ostudzić ciasto. Wyjąć z blaszki.
Zmiksować cukier puder z likierem. Dodać wodę, żeby powstał gęsty lukier. Posmarować piernik lukrem miętowym.
Reklama
Reklama
Reklama