Reklama
Składniki:

- 50 dag mąki
- 25 dag miodu
- 15 dag cukru
- 10 dag masła
- pół szklanki piwa
- 5 jajek
- przyprawa do piernika
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- słoiczek powideł (np. śliwkowych)
- polewa czekoladowa
- migdały lub płatki migdałowe

Reklama
Przygotowanie:

Zrumienić 2 łyżki cukru na głębokiej patelni lub w rondlu, zalać 1/2 szklanki piwa, dodać miód, przyprawę do piernika i pozostały cukier, wymieszać. Masę zagotować, zestawić. Żółtka oddzielić od białek, utrzeć z masłem na gładką masę, połączyć z miodową masą. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, a na końcu pianę z białek. Ciasto przełożyć do formy, piec ok. 60 minut w temp. 190°C. Lekko przestudzić, przekroić w poprzek, przełożyć powidłami, posmarować czekoladową polewą do ciast, wierzch obłożyć migdałami.

Reklama

Źródło: "Przyjaciółka"

Reklama
Reklama
Reklama