Piernik z marchwią i aromatycznymi bakaliami

Opublikowano: 03.12.2010, 15:24
Reklama
Składniki:
- 30 dag mąki
- 25 dag cukru
- 50 dag marchwi
- 3/4 szklanki oleju
- 4 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 przyprawa do piernika
- po 5 dag rodzynek, orzechów włoskich i skórki pomarańczowej
- tłuszcz i tarta bułka do formy
Reklama
Przygotowanie:
1. Połowę cukru zrumień na suchej patelni. Dodaj 3–4 łyżki wody, mieszaj do rozpuszczenia, zagotuj.
2. Marchew obierz, zetrzyj na tarce z małymi oczkami.
3. Żółtka utrzyj z cukrem. Połącz z połową mąki, olejem, karmelem i przyprawą do piernika. Wymieszajz pozostałą mąką i marchwią, a na koniec z bakaliami oraz pianą z białek.
Reklama
4. Ciasto przełóż do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką. Piecz ok. 50 min w 180 st. C.
Reklama
Reklama
Reklama