Piernik kremowo-śliwkowy

Opublikowano: 19.10.2008, 20:04
Reklama
Składniki:
Ciasto:
3 i 3/4 szklanki maki pszennej,
1 szklanka cukru,
25 dag miodu sztucznego (około 1 szklanka),
10 dag margaryny,
3 jajka,
1 opakowanie przyprawy do piernika,
2 łyżeczki sody oczyszczonej.
Masa:
2 szklanki mleka,
kostka margaryny,
2 budynie śmietankowe z cukrem,
3 łyżki cukru.
Polewa:
60 g margaryny,
3 łyżki kakao,
3 łyżki wody,
3 łyżki cukru.
Poza tym:
słoiczek powideł śliwkowych.
Reklama
Przygotowanie:
Stopić margarynę z miodem. Dodać pozostałe składniki. Wyrobić ciasto. Ukształtować kulę. Owinąć w folię. Włożyć do lodówki na 60 minut. Podzielić na trzy części. Upiec trzy placki w temp. 180 st. C przez 15 minut. Masa: na mleku ugotować budyń z cukrem. Utrzeć margarynę z budyniem. Placki przełożyć masą. Polać polewą: wszystkie składniki stopić razem.
Reklama
Reklama
Reklama