Składniki:
- 80 dag mąki
- 4 łyżki masła
- 20 dag cukru
- 30 dag miodu
- 4 jajka
- 6 dag posiekanych orzechów włoskich
- łyżeczka sody oczyszczonej
- pół szklanki jogurtu
- 2 łyżeczki przyprawy korzennej do pierników
- łyżka spirytusu
- tłuszcz i mąka do blachy
- 10 dag gotowego białego lukru
Przygotowanie:
1. Masło utrzeć na pianę, dodawać kolejno, cały czas ucierając cukier, po jednym żółtku, roztopiony miód, orzechy, mąkę z przyprawą korzenną, jogurt oraz sodę rozpuszczoną w spirytusie. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać na jednolitą masę.
2. Z białek ubić sztywną pianę, dodać do ciasta i starannie je wyrobić.
3. Ciasto przełożyć do formy posmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką. Odstawić na kilka godzin. Piec godzinę w temperaturze 190 st. C. Zimne ciasto polać strużkami ciepłego lukru.