Pierniczki z mąki żytniej - sprawdź składniki i przepis
Pierniczki z mąki żytniej to nieco zdrowsza alternatywa dla zwykłych pierników!
Opublikowano: 27.05.2008, 11:29
Reklama
Stopień trudności: Średnie
Składniki:
- 40 dag mąki żytniej,
- 2 szklanki miodu,
- 2 łyżki czystej wódki,
- przyprawa do pierników,
- mąka ziemniaczana,
- masło do posmarowania formy.
Reklama
Przygotowanie:
Wymieszać mąkę żytnią z przyprawą. Zagotować miód. Delikatnie wlewać do mąki. Ucierać stale przez pół godziny. Wlać wódkę. Wyrobić ciasto. Przykryć ściereczką. Włożyć na cztery godziny do lodówki. Oprószyć stolnicę mąką ziemniaczaną. Rozwałkować ciasto. Pierniczki wykroić foremkami. Formę wysmarować masłem. Ułożyć pierniczki. Upiec w średnio nagrzanym piekarniku.
Reklama
Reklama
Reklama