Reklama
Czas przygotowania: 60 min
Stopień trudności: Średnie
Składniki:

6 dag margaryny,
20 dag syropu z buraków,
20 dag żytniej mąki,
2 jajka,
10 dag cukru,
1 łyżka kakao,
1 opakowanie przyprawy do pierników,
1 dag sody oczyszczonej,
30 dag mąki,
25 dag cukru pudru,
2 łyżki mleka,
1 łyżeczka soku cytrynowego.

Reklama
Przygotowanie:

Roztopić margarynę. Połączyć z syropem z buraków. Lekko podgrzać. Ostudzić. Dokładnie wymieszać z mąką żytnią. Utrzeć jajka z cukrem. Wsypać kakao i przyprawę do pierników. Delikatnie połączyć z syropem żytnim. Rozpuścić sodę w łyżce wody. Wszystkie składniki połączyć. Zagnieść ciasto. Owinąć folią. Włożyć do lodówki na dwie godziny. Rozwałkować. Wykroić pierniczki. Blaszkę wyłożyć pergaminem. Ułożyć ciastka. Piec w temp. 170 st. C przez kwadrans.

Reklama
Reklama
Reklama