Reklama
Składniki:
  • 35 dag mąki pszennej (2 szklanki)
  • 15 dag maku (szklanka)
  • 4 duże jajka
  • 20 dag cukru
  • cukier waniliowy
  • 12,5 dag masła (nieco ponad pół kostki)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 60 dag śliwek węgierek
Reklama
Przygotowanie:
  1. Mak zalej zimną wodą, wymieszaj, a gdy zanieczyszczenia wypłyną na wierzch, zbierz je łyżką. Mak starannie osącz i dokładnie osusz.
  2. Jajka utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Do masy jajecznej dodaj porcjami mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz suchy mak. Na koniec wlej roztopione i ostudzone masło. Prostokątną formę (ok. 18 x 30 cm) natłuść i posyp tartą bułką. Ciasto wlej do formy, wyrównaj wierzch. Śliwki pokrój na ćwiartki i usuń pestki. Ćwiartki śliwek ułóż na cieście i wstaw je do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni, piecz około 50 minut. Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika, ostudź, wyjmij z formy i pokrój na porcje.
Reklama
Reklama
Reklama