Reklama
Składniki:

25 dag masła,
20 dag mąki pszennej,
15 dag cukru,
1 szklanka białek,
20 dag maku,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
skórka otarta z 1 cytryny,
masło i bułka tarta do formy,
cukier puder do posypania,
gotowa polewa czekoladowa.

Reklama
Przygotowanie:

Masło stopić w rondelku i schłodzić. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, makiem oraz cukrem. Dodać stopione masło i wymieszać składniki. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z ciastem, dodać skórkę otartą z cytryny. Formę wysmarować masłem, posypać bułką tartą, wyłożyć ciasto, wstawić do piekarnika nagrzanego do temp.200 stopni i piec ok.50 min.
Piegusek wyjąć z formy, ostudzić i posypać cukrem pudrem. Plewę przygotować według przepisu na opakowaniu i dekoracyjnie polać nią wierzch ciasta.

Reklama
Reklama
Reklama