Pieczone jabłka z żurawiną - przepis składniki i przygotowanie
Prawdziwie jesienny deser!
Opublikowano: 08.09.2014, 07:00
Reklama
Ilość kalorii: 450
Czas przygotowania: 50 min
Ilość porcji: 4
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
- 4 duże jabłka
- 4 łyżki suszonej żurawiny
- 2 łyżki masła
- szczypta cynamonu
- łyżka miodu
- łyżeczka otartej skórki z cytryny
- 1 białko
Reklama
Ciasto:
- 15 dag mąki
- 10 dag masła
- 5 dag cukru pudru
- łyżeczka otartej skórki z cytryny
Przygotowanie:
Sprawdź przepis na pieczone jabłka z żurawiną!
- Z podanych składników zagnieć ciasto, chłodź 30 min.
- Z jabłek odetnij wierzchy.
- Łyżką wybierz miąższ, zrumień go na maśle z żurawiną i cynamonem.
- Dodaj skórkę z cytryny i miód.
- Farszem nadziej jabłka.
- Ciasto rozwałkuj na grubość 1/2 cm.
- Wytnij paseczki o szerokości 1 cm.
- Zapleć kratkę z ośmiu pasków na każde jabłko,.
- Jabłka posmaruj białkiem i obłóż ciastem - dociśnij je do jabłka.
- Posmaruj resztą białka.
- Piecz 15-20 minut w temperaturze 185 stopni, aż uzyskają ładny, rumiany kolor.
Reklama
Sprawdź inne przepisy na jabłka:
Racuchy z jabłkami - przepis
Szarlotka z bezą - przepis
Jabłka smażone - przepis
Reklama
Reklama
Reklama