Reklama
Składniki:

Na ciasto:
- 8 dag mąki pszennej
- 5 dag mąki ziemniaczanej
- 10 dag masła
- 20 dag cukru
- 4 jajka
- 3 łyżki mleka
- aromat waniliowy
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- masło i bułka tarta do formy
- wiórki kokosowe
- kandyzowane plasterki pomarańczy

Na krem:

- 3 łyżki syropu malinowego
- 2 łyżki cukru
- 1 budyń śmietankowy
- 25 dag masła
- 2 łyżki mąki

Reklama
Przygotowanie:

1. Na ciasto utrzyj tłuszcz z cukrem, dodając kolejno żółtka, mleko i porcje mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Białka ubij, dołóż po 20 min do ciasta, wymieszaj.

2. Ciasto przelej do formy natłuszczonej masłem i wysypanej tartą bułką. Piecz ok. 45 min – najpierw w temp. 160 st. C,
a gdy wyrośnie, w 180 st. C, ostudź, przekrój na 3 placki.

3. Do 2 szklanek wody dodaj syrop malinowy. W połowie wody rozmieszaj budyń i mąkę. Drugą połowę zagotuj z cukrem, zdejmij z ognia, wlej budyń i mieszając, gotuj 3 min. Masło utrzyj, połącz z porcjami zimnego budyniu.

Reklama

4. Kremem przełóż placki. Posmaruj nim też wierzch ciasta, udekoruj wiórkami i plasterkami pomarańczy.

Reklama
Reklama
Reklama