Reklama
Składniki:

- po 12 dag mąki pszennej i ziemniaczanej
- torebka cukru wanilinowego
- pół kostki margaryny
- 4 jajka u szczypta soli
- 1 łyżka soku z cytryny
- skórka otarta z cytryny
- tłuszcz i tarta bułka do formy u barwniki spożywcze
- cukier puder

Reklama
Przygotowanie:

Cukier i cukier wanilinowy ucierać z margaryną na puszystą masę, dodając stopniowo po jednym jajku. Dodać sól, sok i otartą skórkę z cytryny. Wsypać przesianą mąkę pszenną zmieszaną z ziemniaczaną, przygotowane ciasto wlać do natłuszczonej i posypanej tartą bułką formy. Wyrównać wierzch, położyć na wierzchu foremkę w kształcie mikołaja, lekko wcisnąć. Piec ok. 40 minut w 190°C, przestudzić. Zdjąć foremkę, barwnikami namalować mikołaja, posypać pudrem.

Reklama

Źródło: "Przyjaciółka"

Reklama
Reklama
Reklama