Reklama
Składniki:

- 25 dag margaryny
- 4 jajka
- szklanka cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 25 dag mąki pszennej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka cynamonu
- 60 dag drylowanych wiśni

Reklama

Na kruszonkę:
- 20 dag mąki
- po 10 dag masła i cukru

Przygotowanie:

1. Margarynę utrzyj z cukrem. Ucierając, wbijaj po 1 jajku. Stopniowo dosyp dwa rodzaje mąki, cynamon i proszek do pieczenia. Wyrób. Ciasto rozsmaruj
w prostokątnej blasze.

2. Przygotuj kruszonkę: mąkę i cukier wsyp do miski, zalej gorącym stopionym masłem, wyrób.

3. Na cieście ułóż osączone wiśnie. Na nie pokrusz ciasto kruszonkowe. Wstaw do piekarnika. Piecz ok. 60 min w temp. 180 st. C. Przestudź.

Reklama

4. Gotowe ciasto warto polać lukrem: 3 łyżki cukru pudru rozetrzyj z 2 łyżkami soku z cytryny, łyżką wody i odrobiną zapachu migdałowego. Polej ciasto.

Reklama
Reklama
Reklama