Reklama
Składniki:

4 żółtka,
0,25 szklanki mleka,
6 dag drożdży,
25 dag mąki,
20 dag cukru,
10 dag masła,
0,5 laski wanilii,
5 dag rodzynek,
szczypta soli.

Reklama
Przygotowanie:

Ubijać żółtka z cukrem na parze, aż zbieleją. Pół szklanki mąki połączyć z łyżeczką cukru i rozdrobnionymi w mleku drożdżami. Do ubitych żółtek wsypać mąkę, wanilię, sól. Wymieszać, połączyć z rozczynem. Wyrabiać godzinę. Przykryć ściereczką. Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Po czym wlać sklarowane masło i wsypać umyte i sparzone rodzynki. Wyrabiać 40 minut. Ponownie odstawić do wyrośnięcia. Poczekać, aż dwukrotnie zwiększy swoją objętość. Formę natłuścić. Włożyć ciasto. Poczekać, aż urośnie. Piec 60 min.

Reklama
Reklama
Reklama