Reklama
Czas przygotowania: 60 min
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
  • kilogram tłustego twarogu,
  • 180 g cukru,
  • 120 g masła,
  • 200 ml śmietanki 36%,
  • 4 żółtka,
  • 3 łyżki miodu,
  • skórka z cytryny,
  • opakowanie cukru wanilinowego,
  • szczypta soli.
  • ulubione dodatki.
Reklama
Przygotowanie:

Pascha wielkanocna, zarówno na ciepło jak i zimno, to pyszne ciasto wielkanocne, bez którego w wielu domach nie ma świąt. W tej wersji kluczem są proste składniki oraz brak mąki. Tak przygotowana pyszna słodkość bez pieczenia idealnie podkreśli Święta Wielkanocne. Zobacz, jak zrobić ukraińską paschę.

Sposób przygotowania:

  1. Jajka sparz wrzątkiem.
  2. Twaróg przełóż do miski i utrzyj z cukrem oraz żółtkami. Następnie dodaj śmietanę i zmiksuj na gładką masę.
  3. Dodaj miód, cukier wanilinowy oraz skórkę cytrynową. Zmiksuj na niewielkich obrotach albo wymieszaj.
  4. Na koniec dodaj wybrane dodatki - mogą to być posiekane orzechy, suszone owoce (namoczone wcześniej w wodzie lub whisky) albo cukierki czy żelki.
  5. Całość dobrze wymieszaj, przełóż do formy i wstaw do lodówki. Pascha ukraińska będzie gotowa i idealnie zbita po 24 godzinach.
Reklama

Czytaj także:
Tradycyjne i nowoczesne ciasta na Wielkanoc
Mazurki wielkanocne na 6 sposobów
Dietetyczne przepisy na Wielkanoc

Reklama
Reklama
Reklama