Reklama
Ilość porcji: 4
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
  • 3 szklanki śmietanki-kremówki
  • 4 łyżki cukru
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • laska cynamonu
Reklama

Na sos:

  • 25 dag malin i truskawek (mogą być mrożone)
  • 6 łyżek cukru
  • szczypta cynamonu
Przygotowanie:

1. Żelatynę wsyp do 1/2 szklanki śmietanki. Odstaw, aby napęczniała.
2. Resztę śmietanki wymieszaj z cukrem, dodaj laskę cynamonu, delikatnie zagotuj i ogrzewaj 3 minuty. Uważaj, aby śmietanka nie wykipiała.
3. Wyjmij cynamon. Garnek zestaw z ognia, dodaj napęczniałą żelatynę. Mieszaj, aż żelatyna się rozpuści.
4. Masę delikatnie przestudź, wlej do czterech miseczek, cieniutko natłuszczonych masłem.
5. Odstaw do lodówki na 3-4 godziny.
6. Truskawki pokrój w półplasterki, wraz z malinami wymieszaj z cukrem, odstaw na godzinę. Możesz dodać także odrobinę alkoholu.
7. Po upływie godziny panna cottę wyłóż na talerzyki, oblej sosem truskawkowym i oprósz cynamonem.

Reklama

Przepis z "Poradnika domowego"

Reklama
Reklama
Reklama