Reklama
Ilość porcji: 5
Stopień trudności: Średnie
Składniki:

Panna cotta:

  • śmietana kremówka 500 g
  • cukier 200 g
  • żelatyna 20 g
  • wanilia 2 laski
  • sól szczypta
  • maliny lub truskawki do dekoracji
Reklama

Mus rabarbarowy:

  • rabarbar 1 kg

  • cukier trzcinowy 200 g

  • masło 25 g

Przygotowanie:
Reklama
  1. Namoczyć żelatynę w zimnej wodzie. Wanilię przeciąć wzdłuż, wyskrobać ziarenka. Podgrzać śmietankę z cukrem, ziarenkami i laskami wanilii. Zdjąć z ognia, wyjąć laski wanilii, wymieszać śmietankę z żelatyną do momentu całkowitego rozpuszczenia. Przelać do przelanych zimną wodą foremek. Odstawić do ostygnięcia. Zimną wstawić do lodówki na 2 godziny, żeby stężała.
  2. Przygotować mus rabarbarowy. Rabarbar umyć , odciąć końcówki, pokroić na 1 cm kawałki. W rondlu stopić masło, dodać cukier i mieszać, aż cukier się skarmelizuje. Dodać rabarbar i smażyć ciągle mieszając około 20 minut. Wystudzić.
  3. Podawać panna cottę na pierzynce z rabarbaru.

Magda Gessler jest restauratorką
i redaktor naczelną serwisu Smaki Życia.pl

Reklama
Reklama
Reklama