Reklama
Składniki:

- 500 ml śmietanki
- 2 opakowania cukru wanilinowego
- 2 łyżki żelatyny
- 1 łyżka białego likieru
- 1 szklanka owoców jagodowych
- listki mięty

Reklama
Przygotowanie:

1. Zagotuj śmietankę z cukrem wanilinowym i gotuj ją bez przykrycia na małym ogniu ok. 15 minut.

2. Żelatynę namocz w 4 łyżkach zimnej wody. Śmietankę zdejmij z ognia, dodaj do niej napęczniałą żelatynę i mieszaj do czasu, aż się rozpuści. Połącz z likierem.

3. Przygotowaną masę rozlej do 4 niewielkich foremek i wstaw do lodówki, by zastygła (na mniej więcej 5–6 godzin).

4. Owoce przebierz, oczyść. Odłóż kilka do dekoracji, resztę podduś na małym ogniu i przetrzyj przez sito.

Reklama

5. Zastudzony deser wyjmij z foremek. Udekoruj kolorowym sosem i owocami oraz listkami mięty.

Reklama
Reklama
Reklama