Pancakes amerykańskie

Opublikowano: 08.11.2011, 12:38
Reklama
Składniki:
- szklanka mąki
- po 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia i sody
- szklanka maślanki
- 1 jajko
- 2 łyżki stopionego masła
- łyżka cukru
- syrop owocowy
- dowolne owoce
- sól
Reklama
Przygotowanie:
1. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, sodą i cukrem oraz szczyptą soli. Jajko roztrzep z maślanką i przestudzonym stopionym masłem.
2. Połącz sypkie składniki z maślanką. Dokładnie wymieszaj i odstaw na godzinę.
3. Patelnię smaruj tłuszczem i z ciasta smaż niewielkie placuszki, z obu stron na rumiany kolor.
Reklama
4. Podawaj polane syropem owocowym i posypane mieszanką owoców. Dobrym dodatkiem jest śmietana.
Reklama
Reklama
Reklama