Paluszki ptysiowe w czekoladzie

Składniki:
- 1/2 szklanki mleka
- 4 dag masła
- 8 dag mąki
- 2 jajka
- łyżka cukru brązowego
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- mała szczypta soli
Dodatkowo:
- opakowanie polewy czekoladowej
- ulubiona konfitura owocowa
- płatki migdałowe
- kandyzowana skórka pomarańczowa
Przygotowanie:
1. W garnku zagotuj wodę z masłem i szczyptą soli. Do wrzącego płynu wsyp całą przesianą mąkę i szybko ucieraj, aż ciasto będzie gładkie, lśniące i zacznie odstawać od ścianek. Zdejmij z ognia, ostudź. Wbijaj kolejno jajka, za każdym razem dokładnie miksując. Za pomocą szprycy cukierniczej na blachę wyłożoną pergaminem z ciasta wyciśnij 30 długich, cienkich paluszków. Piecz 5 minut w temp. 220 st., a następnie zmniejsz temperaturę do 180 st. i piecz kolejne 15–20 minut, aż paluszki staną się intensywnie złote i twarde. Ostudź.
2. Połowę paluszków zanurz w rozpuszczonej polewie czekoladowej, posyp płatkami
i skórką. Resztę podawaj z konfiturą owocową.