Pączki z serem

Opublikowano: 26.05.2008, 18:18
Reklama
Składniki:
2 szklanki mąki krupczatki,
30 dkg półtłustego sera twarogowego,
3 łyżki cukru,
1/3 szklanki mleka,
6 dag masła,
3 dag drożdży,
2 jaja,
2 żółtka,
łyżka soku i skórka otarta z pomarańczy,
sól.
Reklama
Przygotowanie:
Rozrobić drożdże z łyżeczką cukru, mlekiem i 2 łyżeczkami mąki. Postawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Ser zmielić dwa razy. Utrzeć masło z cukrem. Ciągle ucierając, dodawać stopniowo żółtka, jajka i ser. Dodać skórkę i sok z pomarańczy, przesianą mąkę, rozczyn i sól. Wyrobić ciasto. Pozostawić do wyrośnięcia. Uformować pączki. Ułożyć je na posypanej mąką stolnicy. Przykryć. Pozostawić do wyrośnięcia. Smażyć partiami na rozgrzanym tłuszczu. Osączyć na papierowym ręczniku. Posypać cukrem pudrem.
Reklama
Reklama
Reklama