Pączki z polewą rumową

Składniki:
1 kg mąki,
20 dag cukru,
20 dag masła,
15 żółtek,
1/2 litra mleka,
6 dag drożdży,
1 kieliszek spirytusu,
2 olejki rumowe,
2 pomarańcze,
5 dag gorzkich migdałów,
1/2 laski wanilii,
20 dag konfitury morelowej,
5 dag smażonej skórki pomarańczowej,
smalec.
Polewa rumowa:
1 szklanki cukru,
1/2 szklanki wody,
pół cytryny,
1 olejek rumowy.
Przygotowanie:
Pół szklanki mąki zaparzyć ze szklanką mleka. Ostudzić. Rozrobić drożdże z jedną szklanką mleka. Wsypać połowę mąki i pozostawić do wyrośnięcia. Żółtka utrzeć z cukrem. Dodać wanilię, skórę pomarańczową, rozczyn, posiekane migdały, rozczyn, spirytus, resztę mąki i stopione masło. Wyrobić ciasto. Pozostawić do wyrośnięcia. Rozwałkować. Powycinać krążki. Na każdy nałożyć konfiturę. Zlepić pączki. Kiedy podrosną, usmażyć na smalcu. Polać polewą rumową.
Polewa rumowa: zagotować wodę z curem. Kiedy będzie gęsty "na nitkę", zdjąć z ognia. Ostudzić. Kiedy zbieleje, wlać sok z cytryny i olejek rumowy. Wymieszać. Rozcieńczyć wodą do gęstości śmietany.