Składniki:
60 dag mąki,
40 dag tłustego sera twarogowego,
12 dag masła,
15 dag cukru,
2 dag drożdży,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
2 łyżki śmietany,
4 jajka,
3 łyżki mleka,
1 torebka cukru waniliowego,
sól,
0.75 szkl. konfitur lub dżemu.
0.5 kg oleju lub smalcu do smażenia,
1 szklanki cukru pudru do posypania.
Przygotowanie:
Przygotoważ zaczyn z drożdży, mleka i 3 łyżek mąki. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Zmielić ser. Pozostałą mąkę połączyć z posiekanym masłem, śmietaną, serem, cukrem, cukrem waniliowym, jajkami, proszkiem do pieczenia i solą. Wyrobić ciasto w połączeniu z zaczynem. Uformować pączki Do środka kłaść po łyżeczce konfitur. Pozostawić do wyrośnięcia. W głębokim rondlu rozgrzać smalec. Wkładać pączki, smażyć je na rumiano (przewracać podczas smażenia), a potem osączać na bibule i gorące posypywać cukrem pudrem.