Reklama
Składniki:

50 dag mąki,
5 dag cukru,
6 dag margaryny,
2 całe jaja,
3 żółtka,
szklanka mleka,
5 dag drożdży,
1/2 słoika powideł lub dżemu,
1 łyżka spirytusu,
szczypta soli,
50 dag oleju do smażenia,
cukier puder do posypania.

Reklama
Przygotowanie:

Rozetrzeć drożdże z małą ilością cukru, mąki i letniegopołową mleka. Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Jajka i żółtka ubić na parze z cukrem. Posolić. Mąkę przesiać. Dodać mleko, rozczyn, roztopiony tłuszcz, ubite jaja i ocet. Wyrobić ciato aż będzie odchodzić od ręki. Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Rozwałkować. Wykroić krążki. Na każdy krążek nałożyć powideł lub dżemu, przykryć drugim krążkiem. Zlepić pączki. Pozostawić do podrośnięcia. Podgrzać olej. Wyrośnięte pączki wkładać do gorącego tłuszczu spodnią stroną do góry. Przykryć przykrywką. Gdy pączki zrumienią się, przewrócić je na drugą stronę i dosmażyć bez przykrycia. Co jakiś czas wrzucać do rozgrzanego tłuszczu kawałek surowego ziemniaka. Odsączyć. Posypać cukrem pudrem.

Reklama
Reklama
Reklama