Pączki na karnawał

Opublikowano: 04.04.2008, 14:01
Reklama
Składniki:
3 dag drożdży,
sól,
4 kostki cukru,
mleko,
1 łyżka stopionego masła,
tłuszcz,
4 żółtka,
25 dag mąki
Reklama
Przygotowanie:
Rozetrzeć drożdże z cukrem i ciepłym mlekiem. Postawić do wyrośnięcia. Żółtka wymieszać dokanie z 2 filiżankami letniego mleka. Dodać mąkę, stopione masło, wyrośnięte drożdże. Dokłąnie wymieszać. Ubić drewnianą łyżką. Pozostawić na godzinę do wyrośnięcia. Rozwałkować. Powykrawać placuszki. Pozostawić na pół godziny do wyrośnięcia. Usmażyć z obu stron na rozgrzanym tłuszczu.
Reklama
Reklama
Reklama