Reklama
Składniki:

50 dag mąki,
4 dag drożdży,
10 dag cukru,
sól,
szklanka mleka,
skórka starta z cytryny i pomarańczy,
2 jajka,
7,5 dag masła,
10 dag rodzynek,
5 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej,
1 litr oleju.

Reklama
Przygotowanie:

W mące zrobić dołek. Wlać mleko. Dodać drożdże i małą ilość cukru. Pozostawić do wyrośnięcia. Zagnieść resztę cukru, mleko, szczyptę soli, skórkę, jajka i masło. Dodać mąkę i wyrobić ciasto. Pozostawić do wyrośnięcia. Sparzone rodzynki osuszyć i wymieszać z kandyzowaną skórką. Wyrobić razem z ciastem. Ciasto nabierane łyżką oprószoną mąką wrzucać na rozgrzany w dużym rondlu tłuszcz. Smażyć z obu stron przez ok. 8 minut. Osuszyć na bibule.

Reklama
Reklama
Reklama