Reklama

Pączki bezglutenowe mogą być smaczne i puszyste. Aby urozmaicić ich smak, zmniejsz w przepisie ilość klasycznego cukru i dodaj jedno opakowanie cukru waniliowego.

Reklama

Uniwersalną mąkę bezglutenową, kupisz już w większości dużych sklepów spożywczych. Z naszego przepisu wyjdzie około 15 pączków.

Przepis na pączki bezglutenowe

Składniki:

  • 500 g mąki (mix bezglutenowy do wypieków),
  • 300 ml mleka,
  • 5 łyżek cukru,
  • 1 cukier wanilinowy,
  • 50 g świeżych drożdży,
  • 7 żółtek,
  • 1 całe jajko,
  • 50 ml oleju roślinnego,
  • 1/2 kieliszka spirytusu,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

  1. W garnku podgrzej mleko. Zestaw je z palnika, dodaj 2 łyżki cukru, 2 łyżki mąki oraz pokruszone drożdże. Całość wymieszaj do uzyskania jednolitej masy i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  2. Jajka utrzyj z cukrem oraz cukrem wanilinowym. Mąkę przesiej do miski i dodaj do masy cukrowo-jajecznej.
  3. Wlej mleko, dodaj szczyptę soli i spirytus. Na koniec dodaj wyrośnięte drożdże i wyrób ciasto.
  4. Po wyrobieniu pozostaw je pod przykryciem w ciepłym miejscu na około 1,5 godziny.
  5. Gdy ciasto na pączki bezglutenowe urośnie, wałkuj je na grubość 2 cm. Weź szklankę i wykrawaj pączki.
  6. Wszystkie układaj na desce, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę.
  7. W garnku rozgrzej olej. Każdy z pączków smaż około 1-1,5 minut. Po wrzuceniu do oleju powinny od razu wypłynąć na wierzch. Jeśli tak się nie dzieje, należy mocniej podgrzać olej.
  8. Kiedy się usmażą, wyłóż je na papierowy ręczniki.
  9. Pączki bezglutenowe podawaj oprószone cukrem pudrem.
Reklama

Więcej przepisów na pączki:

Reklama
Reklama
Reklama