Reklama
Składniki:

- 75 dag mąki
- 25 dag masła
- po 1 szklance mleka i cukru pudru
- 3 jajka
- 1 żółtko
- 8 dag drożdży
- szczypta soli
- 60 dag–1 kg różnych owoców

Reklama
Przygotowanie:

1. Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru w szklance ciepłego mleka i odstawić do wyrośnięcia, masło roztopić, owoce obrać, usunąć pestki i szypułki.

2. W misce rozmieszać jajka i żółtko, dodać ostudzone masło, wyrośnięte drożdże i przesianą mąkę, wyrabiać ciasto, aż będzie gładkie i lśniące.

3. Z wyrobionego ciasta uformować kulę, zawinąćw lnianą ściereczkę i wrzucić do zimnej wody, poczekać, aż wypłynie (10–15 min).

4. Gdy ciasto wypłynie, odwinąć je i lekko wyrobić na stolnicy posypanej mąką, dodając cukier i – jak trzeba – jeszcze trochę przesianej mąki.

5. Dużą formę natłuścić, włożyć połowę rozwałkowanego ciasta, owoce, przykryć resztą ciasta.

Reklama

6. Odstawić jeszcze do wyrośnięcia, piec 40–50 min w 180 st. C, można posypać cukrem pudrem.

Reklama
Reklama
Reklama