Owocowa tarta na kruchym spodzie

Składniki:
- 30 dag mąki
- 20 dag masła
-10 dag cukru pudru
- 2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego
- 1 żółtko
- 3/4 l mleka
- kiść ciemnych winogron
- 200 ml soku z białych winogron
- 1 łyżeczka żelatyny
- listki melisy
Przygotowanie:
1. Schłodzone masło posiekaj z mąką i cukrem pudrem. Dodaj żółtko, zagnieć ciasto, wstaw na godzinę do lodówki.
2. Budyń ugotuj na mleku (patrz przepis wyżej).
3. Ciasto rozwałkuj na grubość ok. 1/2 cm. Wyłóż nim dno i boki formy na tartę. Ponakłuwaj widelcem. Piecz ok. 25 minut w 200 st. C.
4. Żelatynę wymieszaj z sokiem. Gdy napęcznieje, podgrzej, by się rozpuściła, ostudź.
5. Ciasto napełnij ciepłym budyniem, ostudź.
6. Winogrona dokładnie umyj, osusz, każde przekrój na pół. Udekoruj nimi wierzch ciasta. 7. Całość posmaruj tężejącą galaretką, zastudź. Udekoruj listkami melisy.