Reklama
Składniki:

Na ciasto:
- 15 dag mąki
- 4 jajka
- sok z 1 cytryny
- 10 dag cukru

Reklama

Na krem:
- 0,5 l kremówki
- truskawki lub maliny (mogą być mrożone)
- cukier
- 2 łyżki żelatyny

Przygotowanie:

Żółtka utrzeć z cukrem i sokiem z cytryny, połączyć z pianą z białek, przesypując przesianą mąkę, wymieszać. Blachę wyłożyć natłuszczonym pergaminem, wylać ciasto na 10 mm, piec 15 minut w 180°C. Upieczone wyjąć, przestudzić, wyłożyć nim miseczkę, pozostawiając część na przykrycie kuli. Kremówkę ubić z cukrem, dodać przetarte owoce, wymieszać, wyłożyć na ciasto, przykryć krążkiem ciasta, schłodzić, posypać cukrem pudrem, ozdobić owocami.

Reklama

Źródło: "Przyjaciółka"

Reklama
Reklama
Reklama