Reklama
Składniki:

60 dag gotowego ciasta francuskiego,
3 żółtka,
8 dag cukru,
5 dag masła,
20 dag mielonych orzechów włoskich,
10 dag tartych biszkoptów,
1/2 łyżeczki cynamonu,
skórka otarta z 1/2 cytryny,
2 kliszki rumu,
5 dag rodzynek,
4 łyżki mleka.

Reklama
Przygotowanie:

Utrzeć żółtka z cukrem. Roztopić i przestudzić masło. Wymieszać z żółtkami, orzechami i pokruszonymi biszkoptami, rodzynkami, skórką pomarańczową i cynamonem. Wymieszać z mlekiem. Rozwałkować pierwsze ciasto. Na środek nałożyć nadzienie orzechowe. Posmarować żółtkiem brzegi ciasta. Złożyć nad nadzieniem. Rozwałkować pozostałe ciasto. Pokroić w paski. Posmarować żółtkiem. Rozłożyć na strudlu. Blaszkę opłukać zimną wodą. Położyć strudel. Pozostawić na piętnaście minut. Piec w temp. 220 st. C przez 45 minut.

Reklama
Reklama
Reklama