Reklama
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
  • 200 gram bułki tartej
  • 5 jajek
  • 180 dag orzechów laskowych
  • 180 dag orzechów włoskich
  • cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 250 dag cukru pudru
  • 250 dag masła
  • szczypta soli
  • skórka z cytryny
  • 50 dag rodzynek
  • 5 łyżek rumu
  • 120 dag marmolady
  • 1 kg jabłek
Reklama
Przygotowanie:
  1. Dzień przed pieczeniem jabłecznika umyte i osuszone rodzynki zalać w słoiku rumem.
  2. Orzechy obrać i zmiksować.
  3. Połączyć: orzechy z bułką tartą, cukrem waniliowym, jajkami, cynamonem, solą i skóką z cytryny.
  4. Zmiksować masło z cukrem. Ddoać masę orzechową.
  5. Obrane jabłka pokroić w blaszki.
  6. Wyłożyć blaszkę papierem do pieczenia. Przelać masę. Ułożyć na niej krążki jabłek.
  7. Piec przez 45 minut w temp. 180 st. C.
  8. Zagotować marmoladę. Posmarować ciasto. Posypać rodzynkami. Jabłecznik gotowy!
Reklama
Reklama
Reklama