Orzechowiec przekładany

Składniki:
- 15 dag mąki
- 8 dag masła
- 4 jajka
- 15 dag cukru pudru
- cukier waniliowy
- sól
- 5 dag posiekanych orzechów
- mała kiść winogron jasnych i ciemnych
- 10 dag cukru
- 300 ml kremówki
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 łyżka żelatyny
Przygotowanie:
Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i waniliowym. Połączyć ze stopionym masłem i mąką. Białka ubić, dodać do ciasta, delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do prostokątnej formy, posypać orzechami. Piec około 30 minut w 200ºC, ostudzić. Ze szklanki wody i 1/2 szklanki cukru ugotować syrop. Wrzucić do niego winogrona, gotować 3-5 minut na małym ogniu, owoce wyjąć, ostudzić. Kremówkę ubić z cukrem pudrem i waniliowym, połączyć z tężejącą żelatyną. Ciasto przekroić na pół, przełożyć bitą śmietaną i winogronami, zastudzić.
Zmielonymi orzechami można zastąpić połowę mąki, ciasto będzie dzięki temu bardziej kruche i nabierze ciemniejszego koloru.
Źródło: Przyjaciółka