Reklama
Składniki:

15 dag mąki pszennej,
10 dag masła,
2 jajka,
1 łyżka śmietany,
15 dag łuskanych orzechów włoskich,
10 dag cukru pudru,
1 opakowanie cukru waniliowego.

Reklama
Przygotowanie:

Masło posiekać z przesianą mąką, rozetrzeć palcami, dodać żółtka i śmietanę, zagnieść ciasto. Ukształtować kulę. Włożyć na pół godziny do lodówki. Białka ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na sztywną pianę. Połączyć ze zmielonymi orzechami. Ciasto Rozwałkować. Ukształtować okrągłe placuszki grubości pół centymetra. Każdy przekroić. Na środku nakładać masę. Formować rożki. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć ciasteczka. Piec w temp. 180 st. C przez 20 minut. Oprószyć cukrem pudrem.

Reklama
Reklama
Reklama