Reklama
Składniki:

Ciasto:
4 szklanki mąki pszennej,
1 szklanka cukru,
15 dag masła,
3 jajka,
4 łyżki roztopionego miodu,
1 łyżka wody.

Masa orzechowa:
szklanka łuskanych orzechów włoskich,
1/2 szklanki cukru,
10 gda masła,
2 łyżki miodu.

Krem karmelowy:
1 puszka zagęszczonego słodzonego mleka,
20 dag masła.

Reklama
Przygotowanie:

Zagnieść ciasto. Podzielić na pół. Blaszkę wysmarować ciastem. Wylepić jedną częścią ciasta. Piec w temp. 180 st. C przez 20 minut. Pozostawić do ostygnięcia. Masa orzechowa: połączyć wszystkie składniki. Postawić na małym ogniu. Stopić na jednolitą masę. Masa karmelowa: przez trzy godziny gotować mleko. Pozostawić do ostygnięcia. Otworzyć puszkę. Utrzeć z masłem. Na upieczony placek nałożyć masę karmelową. Przykryć rozwałkowaną drugą częścią ciasta. Posmarować masą orzechową. Piec w temp. 180 st. C przez 20 minut.

Reklama
Reklama
Reklama