Orzechowa drożdżówka

Opublikowano: 01.04.2008, 00:51
Reklama
Składniki:
4 jajka,
szklanka cukru,
pół kilo mąki,
4 dag drożdży,
szklanka ciepłego mleka,
pół opakowania proszku do pieczenia,
łyżeczka cukru waniliowego,
25 dag startych orzechów włoskich,
pół kostki masła.
Reklama
Przygotowanie:
Rozpuścić mleko w drożdżach. Do wyskiego garnka wsypać mąkę. Zrobić w niej dołek. Wlać drożdże. Wsypać pół szklanki cukru. Odstawić w ciepłe miejsce na godzinę. Roztopić masło. Lekko przestudzić. Wlać do ciasta. Dodać żółtka i proszek do pieczenia. Wyrobić ciasto. Pozostawić do wyrośnięcia. Z białek i reszty cukru ubić sztywną pianę. Wymieszać z cukrem waniliowym i orzechami. Rozwałkować ciasto. 3/4 rozwałkowanego ciasta posmarować kremem orzechowym. Zwinąć w roladę. Piec w temp. 180 st. C przez 40 minut.
Reklama
Reklama
Reklama