Składniki:
- 6 dużych jajek
- 3 łyżki wiórków kokosowych
- 3 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- 2 łyżki cukru pudru
- skórka starta z cytryny
- łyżeczka cukru waniliowego
- szczypta mielonego cynamonu
- 3 łyżki masła
- sól
Oraz:
- miękkie owoce (banany, truskawki świeże lub z kompotu)
- sos owocowy
Przygotowanie:
1. Rozgrzej dużą patelnię, wsyp wiórki kokosowe i upraż na jasnozłoty kolor. Łyżkę wiórków odłóż do posypania. Jajka wbij do miski. Dodaj przesianą przez sitko mąkę, śmietanę, cukier puder, cukier waniliowy, skórkę cytrynową, cynamon i szczyptę soli. Roztrzep widelcem.
2. Na patelnię z uprażonymi wiórkami rozgrzej masło. Wlej masę jajeczną. Smaż na małym ogniu, aż spód się zarumieni. Przewróć na drugą stronę i dosmaż na złoty kolor. Zsuń na talerz, przekrój na pół, posyp odłożonymi wiórkami kokosowymi. Podawaj z miękkimi owocami oraz sosem owocowym.